Bereikbaarheid Openbaar vervoer

Bus

Harderwijk is goed te bereiken met de trein en de bus. Het busvervoer in Harderwijk wordt verzorgd door Syntus en Connexxion. Op beide websites kunt u de verschillende busroutes van en naar Harderwijk bekijken. Syntus verzorgt ook meerdere stadsbussen die de wijken verbindt met het centrum en het stationsgebied. Tot 2020 zal Syntus het busvervoer op de Veluwe verzorgen.

Trein

Via het station van Harderwijk kunt met de trein naar de richtingen Amersfoort en Zwolle reizen. De trein gaat twee keer per uur naar Zwolle en twee keer per uur naar Amersfoort. In de toekomst gaat dit veranderen. Er zijn verschillende websites waar u uw reis met het openbaar vervoer kunt plannen, zoals www.9292ov.nl of www.ns.nl.

De gemeente Harderwijk maakt zich al jaren sterk voor een betere aansluiting op het spoorwegennet. Het ministerie van I&M, de regio Utrecht, provincies Utrecht en Gelderland, betrokken gemeenten, Prorail en NS zijn een studie gestart met als doel de doortrekking van Randstadspoor naar Harderwijk. Randstadspoor betekent 4 keer per uur een verbinding per spoor tussen Harderwijk en Amersfoort v.v. Daarnaast zet de gemeente zich in om een Intercitystop te kunnen realiseren op de treinverbinding Amersfoort-Zwolle. De ontwikkeling van het stationsgebied in Harderwijk vindt in 2015 en 2016 plaats. Hierbij wordt rekening gehouden met een keervoorziening voor treinen in Harderwijk en zal er een ongelijkvloerse kruising (tunnel) worden aangelegd in de Oranjelaan.

Regiotaxi

Voor wijken waar geen bus komt of voor mensen die minder goed ter been zijn, kan Regiotaxi een alternatief zijn. Regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer, waarbij u voor uw huisdeur wordt opgehaald en voor de deur van uw bestemming wordt afgezet. Daarbij is het een deeltaxi, meerdere mensen kunnen met u meereizen, waardoor u soms een stukje omrijdt. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de Regiotaxi.

Zonetaxi

Het is mogelijk om met de NS-Zonetaxi van en naar het station van Harderwijk te rijden. Op www.nszonetaxi.nl vind u meer informatie over onder andere het gebruik en de kosten van een rit met de zonetaxi.

Pont

De pont (Horsterveer) tussen Zeewolde en Strand Horst is een belangrijke verbinding, vooral voor scholieren die in Zeewolde wonen en in Harderwijk en Ermelo naar de middelbare school gaan. Meer informatie over de pont, zoals de vertrektijden en tarieven vind u op http://fiets-voetveerpont-horsterveer.webklik.nl/page/horsterveer.