Dagje weg

Indoorkarting VS outdoorkarting

MOSCOW-December 30, 2019. Indoor karting race track for training young athletes in the winter.

Je hebt bij een uitje waarschijnlijk vast wel een keer gekart. Karten is namelijk een van de populairste activiteiten voor een dagje weg in Nederland. Dit komt onder andere door de erg mooie circuits, locaties, arrangementen en horeca aanbod voor of na het karten. We hebben outdoor circuits die erg uitdagend zijn om op te rijden, maar ook indoor kartbanen met tunnels om tussen verschillende verdiepingen te racen. Vaak wordt er nog wel getwijfeld tussen het binnen en buiten karten daarom geven we in dit blog de voor- en nadelen bij indoor en outdoor karten.

Outdoorkarting

Voordelen: Wanneer je echt van racen houdt is outdoorkarting iets voor jou! Het is namelijk buiten een stuk makkelijker om een hoge snelheid te behalen dan bij het indoor karten. Zo zul je bij het indoor karten de maximale snelheid behalen tussen de 50 en 60 kilometer per uur en ligt dit bij het outdoor karten iets hoger tot wel een snelheid van 70 kilometer per uur. Op de buitenbanen is er namelijk een stuk meer ruimte, waardoor je minder snel hoeft te remmen.

Daarnaast zijn de buitenbanen ook erg leuk omdat de circuits vaak een stukje langer en breder zijn. Het racen duurt dan vaak ook wat langer waardoor je de ultieme kart ervaring gaat beleven. Zo wordt het een echte race tussen jou en je vrienden wanneer jullie een middag op de kartbaan te vinden zijn.

Nadelen: Een van de nadelen van outdoor karten is dat je geen circuits hebt met verschillende verdiepingen, maar alleen natuurlijke hoogteverschillen. Daarnaast is het een groot nadeel dat er bijna alleen geraced kan worden met goed weer, omdat de baan niet (te) nat mag zijn om eroverheen te racen.

Indoorkarting

Voordelen: Het is bij de nadelen van outdoorkarting al besproken en het is een super groot voordeel met indoorkarting. Je kunt racen wanneer je wilt omdat je geen rekening hoeft te houden met het weer. We wonen immers in Nederland en de kans is best groot dat er een regenbui om de hoek hangt. Daarnaast gaat het een stuk meer om de rijvaardigheid bij indoorkarting door de verschillende verdiepingen en tunnels met scherpe bochten.

Nadelen: Ruimte, dit is een van de nadelen wanneer je binnen gaat karten. Dit komt door de beperkte ruimte die je in een gebouw hebt en daardoor kun je niet met volledige snelheid gaan, zoals outdoorkarting.

Door de ruimte is er ook geen ruimte om een foutje te maken, waardoor je snel niet de snelste tijd zal behalen met de wedstrijden. Daarnaast is er bij de indoor kartbanen een speciale ondergrond, wat erg glad aanvoelt en zorgt voor piepende banden.