Wanneer je tegenwoordig iets over detox hoort of leest, gaat dit meestal over het reinigen van je lichaam om zo een gezond lichaam te hebben en af te vallen. Maar van oorsprong wordt deze term daar niet voor gebruikt. Kijken we binnen de verslavingszorg, dan heeft een detox niks te maken met spinaziesmoothies en het eten van stengels bleekselderij. Wat dit dan wel betekent, lees je in dit artikel.
De betekenis van detox
Detox is een afkorting van het woord detoxificatie. Zegt je misschien niks, maar wel als je kijkt naar het Latijnse woord voor gif, dat is namelijk toxicum. Een intoxicatie is een vergiftiging, en het tegenovergestelde hiervan is detoxificatie. Het betekent dus ontgiften. Je lichaam wordt gereinigd en ontdaan van verschillende giftige en andere vreemde stoffen. Dit gebeurt natuurlijk ook bij de detox waar tegenwoordig over gesproken wordt, maar van oorsprong werd een detox vooral gebruikt bij een verslaving.
Wanneer je verslaafd bent, geef je je lichaam vaak voor een lange periode allerlei giftige stoffen. Je lichaam raakt hier aan gewend, en hoe langer je het gebruikt, hoe meer jouw lichaam hier aan gewend is geraakt. Op het moment dat je hebt besloten naar een afkickkliniek te gaan, kan een detox je hier zeker bij helpen.
Detox behandeling
Tijdens jouw proces om af te kicken kan het zijn dat je een detox behandeling krijgt. Hier zul je jouw lichaam stapsgewijs ontgiften zodat alle sporen van drugs, alcohol of medicatie volledig uitgewist worden. Uiteraard gebeurt dit altijd onder professionele begeleiding zodat je er niet alleen voor staat. Je moet er rekening mee houden dat een detox ongeveer 10 nachten duurt, daarna ben je klaar om geestelijk af te kicken van jouw verslaving. Klinkt dit als iets wat jij op dit moment nodig hebt? Ga dan voor een directe opname afkickkliniek, om je verslaving direct aan te pakken.
Ontwenningsverschijnselen
Het is logisch dat je te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen op het moment dat je begint met de detox. Je lichaam is er immers aan gewend geraakt giftige stoffen binnen te krijgen op een dagelijkse basis. Als dat ineens wegvalt, laat je lichaam je weten dat het daar niet mee eens is. je lichaam zal vragen om deze giftige stoffen, maar die ga jij niet geven. Hierdoor kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. In welke mate deze komen, ligt aan de middelen die je hebt gebruikt en hoe lang je deze hebt gebruikt. Deze verschijnselen kunnen onder anderen zijn:
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Hartkloppingen
- Zweten
- Rillen
- Niet kunnen slapen
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Jeuk
- Koorts
- Verminderde concentratie
- Angsten
- Depressiviteit
Bij meer zwaardere gevallen kan het daarnaast ook nog voorkomen dat je gaat hallucineren, of zelfs een epileptische aanval kunt krijgen. Ook hier zijn de verpleegkundigen en artsen op voorbereid, en zij weten je op dat moment precies te helpen.