CultuurMusea

De raarste musea in Nederland

Als het om musea gaat, is er werkelijk voor elk wat wils. Ga je naar een museum dat vooral geschikt is voor kinderen, dan kies je bijvoorbeeld voor Nemo of het Watermuseum. Houd je van schilderkunst, dan rijd je naar het Rijksmuseum. Maar zo zijn er ook musea die je vooral zou scharen onder de noemer ‘raar’, ‘grappig’ of ‘vreemd’. Welke zijn dat?

Het Carnavalsmuseum

In dit museum ontdek je veel komische dingen. Maar aan de andere kant is er ook veel leerzaams te zien. De Hofnar toont je de geschiedenis van 55 jaar carnaval in Oldenzaal. Of je nu wel of niet van carnaval houdt, dit museum is echt apart. Je vindt er ook allerlei voorwerpen die te maken hebben met het thema. Bijvoorbeeld spulletjes die door prinsen, prinsessen of andere figuren werden gebruikt.

Circusmuseum

Dit museum is leuk voor jong en oud, wie houdt er nu niet van een kermis en circus? Je treedt hier een sprookjesachtige wereld binnen die tot ieders verbeelding spreekt. Hier in Steenwijk zijn veel foto’s te vinden en er staat zelfs een hele kleine kermis opgesteld. Er worden ook rondleidingen gegeven. Je kijkt in dit museum echt je ogen uit.

Baggermuseum

Aan de naam hoor je al dat dit echt een raar museum is. Wat moet je nu met bagger? Eigenlijk is er nergens op de wereld een museum dat je meer leert over baggeren dan dit museum in Schiedam. Er zijn allerlei tentoonstellingen en je kunt zelfs aan boord van een echte emmerbaggermolen stappen. De ‘Friesland’ ligt namelijk hier in Schiedam aangemeerd en dateert uit 1936. Natuurlijk kom je ook allerlei raars tegen in de vorm van opgebaggerde spullen.

Theepottenmuseum

Het is bijna niet te geloven, maar er is in Swartbroek zelfs een theepottenmuseum te vinden. Wat moet je daar nu, zou je denken. Toch is het heel grappig en leerzaam om er eens een keer doorheen te lopen. Je wilt niet weten wat voor theepotten er in de loop van de tijd wel niet zijn gemaakt. Had jij gedacht dat je theepotten kon vonden in de vorm van een bus? Een aardbei kun je je dan misschien nog meer voorstellen. Hier in Limburg vind je maar liefst 1600 verschillende theepotten, die allemaal wel weer iets bijzonders en unieks hebben.

Zo zie je maar dat je geen onderwerp kunt bedenken of er is wel een museum over te vinden. Hoe raar of vreemd het ook is.