BuitenlandVakantie

Hoe bereid je jouw vliegvakantie het best voor?

Eindelijk vakantie, eindelijk rust! Of nou ja, bijna dan, want een vliegvakantie kan nog best wat voorbereiding vergen. Om een beetje orde in de chaos te brengen, hebben wij hieronder de ultieme checklist ter voorbereiding op jouw vliegreis samengesteld:

De week voor vertrek

De we(e)k(en) voor vertrek kan het handig zijn om alvast het een en ander te regelen en uit te zoeken, zodat je vlak voor je reis niet voor verrassingen komt te staan.

Koffer: Houd er rekening mee dat voor zowel handbagage als ruimbagage een maximumgrootte geldt. Check voor het inpakken dus alvast de website van je luchtvaartmaatschappij.
Reisflesjes: Je handbagage mag geen vloeistoffen van meer dan 100 milliliter bevatten. Het kan handig zijn om alvast wat reisflesjes te kopen om je vloeistoffen in over te gieten. Check bovendien de website van je luchtvaartmaatschappij voor de type vloeistoffen en producten die niet mee mogen het vliegtuig in.
Voorkom inbraak: Om inbraak te voorkomen kan het in eerste instantie helpen om je huis er ‘bewoond’ uit te laten zien. Laat een kopje op tafel staan of een opengeslagen boek op de bank liggen, bijvoorbeeld. Het kan ook handig zijn je buren te laten weten dat je weg bent, en iemand in te schakelen om zo nu en dan bijvoorbeeld de post van de mat of uit de brievenbus te halen.
Covidrestricties: Nog altijd gelden in sommige landen covidrestricties, houd daar dus rekening mee en check hier welke restricties er gelden voor het land waar jij naartoe vertrekt. Zorg dat je een eventuele PCR test op tijd regelt en nodige formulieren invult.

De dag voor vertrek

Bagage inchecken: Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je een dag of een paar dagen voor je vlucht alvast online jouw bagage inchecken, daarover zal je luchtvaartmaatschappij je informeren. Online bagage inchecken scheelt tijd op het vliegveld!
De reis naar het vliegveld: Al kun je de weg naar het vliegveld dromen, check toch altijd even of er geen wegwerkzaamheden of ov-storingen zijn de dag (voor)dat je vertrekt. Ga je met de auto? Check dan ook alvast waar je kunt parkeren.

De dag van vertrek

Vertrek op tijd: Je luchtvaartmaatschappij zal je informeren hoe laat je op het vliegveld wordt verwacht, vaak wordt geadviseerd dat dit ongeveer drie uur voor vertrek is bij intercontinentale vluchten en twee uur bij Europese vluchten.
Reisdocumenten: Check voor vertrek of je alle nodige reisdocumenten bij je hebt: vliegtickets, covidformulieren, identiteitsbewijs of paspoort, etc. Het wordt geadviseerd een paspoort mee te nemen, maar binnen het Schengengebied kun je ook met alleen je ID-kaart vliegen.
Kauwgom: Neem voor het opstijgen een kauwgompje of iets anders om op te kauwen. Daarmee zorg je dat je oren niet verstopt raken tijdens het opstijgen.

Zo, alles afgevinkt? Dan is het nu tijd om écht te ontspannen!